hulp nodig?
Neem contact op met ons!
(+31) (0) 475 - 461 574
ma t/m vr: 9.00 - 17.00u
Bel mij terug
Bel mij terug

Stuurwerk Stadt Wessem

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan een geheel nieuwe stuurinrichting voor het grote schip 'Stadt Wessem'. Voorheen werd er gestuurd met een elektrisch systeem: de stuurassen, die liepen vanuit het stuurhuis tot aan het roer,  werden met een elektromotor aangedreven. In geval van nood werd zelfs het ouderwetse stuurrad nog gebruikt.

Deze winter werd er gekozen voor een hydraulisch stuursysteem. Nu worden er vanuit de piloot in het stuurhuis stuurstromen naar een elektronische klep in de machinekamer gestuurd, waarmee de hydraliekcylinders worden aangedreven. Het hydraulieksysteem is dubbel uitgevoerd, waardoor er dus in feite twee afzonderlijke stuurwerken beschikbaar zijn! Deze kunnen ook nog eens door verschillende voedingsbronnen worden aangestuurd. Op die manier zijn er maar liefst twee noodstuursystemen voorhanden. Kortom, een uiterst betrouwbaar, zeer nauwkeurig, vrijwel onderhoudsvrij en geruisloos stuursysteem. Het is dan ook niet voor niets, dat deze nieuwe stuurinrichting voldoet aan de strenge eisen, die gesteld worden bij nieuwbouw van passagiersschepen.

Dit betekent overigens wel dat het gebruik van het stuurrad nu echt verleden tijd is geworden! Maar kinderen, wees niet getreurd... Het wiel blijft wel in het stuurhuis als vermaak, zodat jullie de kapitein van tijd tot tijd nog kunnen helpen met varen.

Deel deze pagina op